-
CYNAMON CEJLOŃSKI BIO 50g
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 15 |
Dostępność | Średnia dostępność 28 szt. |
Waga | 0.1 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5907222737170 |
SKŁADNIKI
Cynamon cejloński*
*certyfikowany składnik ekologiczny
OPIS
Cynamon - kto od razu nie myśli o okresie świątecznym? W najnowszej historii Europy Środkowej cynamon był używany przede wszystkim jako przyprawa zimowa, zwłaszcza w ciastkach, deserach, ponczu. W rzeczywistości cynamon jest jedną z najstarszych znanych przypraw i jest stosowany w krajach Azji Południowej już od kilku tysięcy lat. W Europie cynamon zyskał na znaczeniu dopiero od średniowiecza, ale początkowo stosowano go przede wszystkim jako środek na liczne dolegliwości. Od XVI wieku cynamon stal się coraz bardziej popularny jako przyprawa, ale był uważany za cenny i niewspółmiernie drogi. W związku z tym przyprawa ta była zarezerwowana dla szlachty i zamożnych kupców. Botanicznie wyróżnia się głównie 2 rodzaje cynamonu: Cynamon Cassia - Cassia Cinnamon i Cynamomum Zeylanicum - Cejlon Cynamon (również Canehl lub Kaneel) Cejloński cynamon jest również nazywany prawdziwym cynamonem. Pochodzi on głównie ze Sri Lanki i południowych Indii. Wydobywa się go z wewnętrznej kory krzewu cynamonowego, który należy do rodziny laurowej. Kilka z tych cienkich warstw wafla nakłada się na siebie lub wpycha do siebie, a następnie zwija podczas suszenia. Cynamon cejloński przypomina wiec zrolowane cygaro jako patyk, ma jasnobrązowa barwę, jest bardzo aromatyczny i ma delikatny, słodki smak. Tańszy cynamon Cassia jest obecnie najbardziej rozpowszechnioną odmiana cynamonu, pochodzącą głównie z Chin, Indonezji lub Wietnamu. Aby uzyskać pożądana przyprawę, usuwa się kore cynamonowca, a wewnętrzna kora, gruba na kilka milimetrów, zostaje uwolniona z zewnętrznej warstwy korka. Pałeczki cynamonu Cassia są znacznie grubsze od cynamonu cejlońskiego. Pałeczki składają się tylko z jednej warstwy. Cejloński cynamon jest ciemniejszy i ostrzejszy, zapach jest bardziej intensywny.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.