Makaron z glukomannanu
Makarony "0 kcal" powstają w zdecydowanej większości z glukomannanu. Jest to rozpuszczalny w wodzie błonnik, który pochodzi z korzenia rośliny konjac. Produkt co prawda nie jest zupełnie pozbawiony kaloryczności, jednak jego energetyczność jest znikoma – 100g makaronu zawiera jedynie 6,4 kcal (0,5g węglowodanów i 4,5g błonnika).
Makaron konjak. Można odżywiać się dietetycznie, zdrowo i prawie bez wartości kalorycznej?
Okazuje się, że jest to możliwe. Potwierdza to nawet Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa. Warto wiedzieć, że makarony roboczo zwane "0 kalorii" lub makaronami konjac...
- zawierają sporo wapnia - w 100g może znaleźć się nawet 40 mg tego składnika! Podobną ilość dostarczysz, wypijając szklankę mleka. Trzeba mieć jednak świadomość, że przyswajalność wapnia z makaronu jest o wiele mniejsza niż z produktów mlecznych,
- mają potwierdzone właściwości zdrowotne. Zestawienie wyników badań z ostatnich kilkudziesięciu lat w "The American Journal of Clinic Nutri" pokazuje, że glukomannan obniża poziom glukozy, trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz LDL we krwi. Właściwości, o których mowa dotyczą spożywania 1g glukomannanu przynajmniej trzy razy dziennie,
- zwiększają uczucie sytości, ponieważ glukomannan pęcznieje w żołądku. Należy go jednak koniecznie popijać dużą ilością wody.
Jak smakuje makaron konjak?
Jeśli spodziewasz się smaku prawdziwego makaronu, zawiedziesz się. Po pierwsze sprzedawany jest on w woreczkach wypełnionych płynem – samo to może zniechęcić do przygotowania. Po drugie - zapach. Łagodnie mówiąc, nie każdemu musi przypaść on do gustu. Jeśli się przełamiesz i przygotujesz makaron konjak zgodnie z instrukcją, a następnie połączysz go z sosem, zupą czy warzywami, nie będzie źle. Makaron po przepłukaniu ma bowiem smak neutralny i przejmuje aromaty dodatków. Od tradycyjnych makaronów odbiega też konsystencja. Makaron "0 kalorii" jest bardziej elastyczny, sprężysty i zwarty, co wiąże się z koniecznością dłuższego przeżuwania.
Makaron konjak to klucz do szczupłej sylwetki?
Nic się nie stanie, jeśli od czasu do czasu zjesz potrawę z "makaronem 0 kcal", zwłaszcza w momencie dużego głodu (np. pomiędzy posiłkami). Nie możesz jednak uczynić z niego podstawy swojej diety. Dlaczego? Po pierwsze może to zaburzyć postrzeganie posiłku - nie nauczysz się kontrolowania porcji.
Musisz pamiętać, że dieta to zmiana nawyków na zdrowsze, nie tylko w momencie odchudzania, ale na całe życie. Ponadto, jeśli przesadzisz z ilością spożywanego błonnika, zaburzysz wchłanianie niektórych składników mineralnych. Pamiętaj, że, aby schudnąć zdrowo, konieczne jest stosowanie diety urozmaiconej i takiej, która zaspokoi zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki.
Jak zmniejszyć uczucie głodu?
Uczucie głodu można pokonać nie tylko poszukując dających sytość produktów "0 kcal". Jeśli chcesz zminimalizować ssanie w żołądku:
1. Jedz regularnie, co najmniej cztery – pięć posiłków dziennie. Pierwszy posiłek zjedz do dwóch godzin po przebudzeniu, kolejne maksymalnie co trzy - cztery godziny, ostatni posiłek nie później niż trzy godziny przed snem.
2. Spożywaj posiłki powoli, skupiaj się na nich, czas działa na twoją korzyść. Uczucie sytości nie pojawia się od razu.
3. Wybieraj posiłki bogate w błonnik pokarmowy – warzywa, produkty pełnoziarniste, nasiona, orzechy. Błonnik pęcznieje w żołądku, zmniejszając uczucie głodu.
4. Stosuj zbilansowaną dopasowaną indywidualnie dietę, która zaspokoi zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki oraz kalorie.